Dacă unele tradiții și obiceiuri, de pe la nunți s-au mai schimbat sau au suferit mici modificări, iată că sărutul celor doi miri a rămas. Obicei păstrat cu sfințenie încă din cele mai vechi timpuri, sărutul era nelipsit de la ceremonii.De fapt, era o perioadă când logodna era nulă fără acest sărut.
Tradiția sărutului este foarte veche, datând încă din Evul Mediu. Atunci, sărutul avea drept semnificație încheierea unei înțelegeri. Cu timpul, acest obicei a fost transferat și la nunți, pentru că, la finalul ceremoniei, cei doi miri se sărută pentru a-și pecetlui jurămintele făcute.
Istoricul și tipul sărutului
În Europa, sărutul a fost introdus în viața publică de către romani. Romanii se sărutau când se întâlneau, sărutau inelele sau robele conducătorilor sau sărutau statuile zeilor romani, în semn de supunere și respect.Văzând că sărutul poate avea multe semnificații, aceștia i-au atribuit trei roluri: sărutul prietenesc numit „osculum”, sărutul pasional sau „bassium” și sărutul profund sau „savium”, cunoscut astăzi sub denumirea de ”sărut franțuzesc”.
Sărutul lui Iuda
Unul din cele mai vestite săruturi a fost cel al trădării, ”Sărutul lui Iuda”. În tradiția creștină, Iuda l-a trădat pe Isus cu un sărut. Astfel, sărutul, care până atunci era asociat cu pacea și uniunea, a căpătat și o încărcătură simbolică negativă, a morții și a trădării.
Evoluția sărutului
Dacă până în secolul XVI, sărutul era un obicei știut de comunitate, de aici înainte scriitorii au început să-l folosească ca metafore în operele lor. În trecut, bărbații se sărutau pe obraji în semn de salut, în timp ce supușii unui rege sărutau pământul din fața acestuia. Totodată, persoanele care intenționau să obțină un favor din partea unui „superior” pe scara socială îi sărutau acestuia mâna, umărul și apoi capul, în această ordine.
În prezent, gestul pe care îl considerăm azi drept unul plin de tandrețe semnifica odinioară respectul, mai degrabă decât dragostea.
Sărutul mirilor
Unul din ritualurile obligatorii pe care mirii trebuie să îl înfăptuiască este sărutul, un gest încărcat de emoții, dar și semnificații. Sărutul mirilor este cel care încheie ceremonia religioasă. În vremuri de demult, sărutul era ritualul prin care mirii făceau schimb de spirite, transmițându-și fiecare câte o parte din suflet celuilalt, ca legământ al iubirii nemărginite.
CRISTINA VRĂJMAȘU