Cocardele – obligatorii la nunta?

2112

„Cate bordeie, atatea obiceie” spune o vorba din batrani. Un proverb mai mult decat potrivit daca ne gandim la obiceiurile si traditiile nuntii. Cocardele reprezinta unul dintre ele.

Rolul acestora este de a diferentia nuntasii de ceilalti oameni, dar si pentru a le oferi o mica amintire de la nunta la care au participat. Prinderea lor la piept este un mod de a le ura invitatilor bun venit dar si de a-i introduce in atmosfera de petrecere.

Istoric

Termenul de cocarda provine din limba franceza si desemna initial insigna sau panglica pe care o purtau militarii in anumite imprejurari solemne. In timp, acest obicei a fost preluat si la nunta, insignele patriotice lasand loc florilor artificiale sau cel mai adesea din ceara, purtate de invitati.

In zilele noastre exista o gama variata de cocarde, de la cele mai diverse modele pana la cele mai fine texturi. Insignele sunt si ele folosite drept cocarde, insa mai stilizate si in tonul nuntii.

Sunt obligatorii cocardele?

In ultima vreme, din ce in ce mai multi miri, renunta sa mai foloseasca cocarde pentru invitati, mai ales ca acestea pot fi substituite cu marturiile ca simbol a unei mici amintiri de la nunta.  Conteaza insa foarte mult si ce invitati aveti la nunta: mediul din care provin, daca sunt traditionalisti sau nu. In cazul in care sunt, cel mai bine este sa nu renuntati la cocarde, asta daca doriti sa nu auziti comentarii rautacioase la finalul nuntii.

O regula a ramas totusi neschimbata, mirele, nasii, cavalerii si domnisoarele de onoare vor purta, in mod obligatoriu cocarde, fie in piept, fie legate la mana sau sub forma de buchet in cazul domnisoarelor de onoare. Indatorirea de a atasa cocardele mirelui si nasului revine miresei, in momentul in care cei doi sosesc la casa tinerei.

In concluzie, tu faci regulile, in functie de ceea ce iti doresti, stilul nuntii si nu in ultimul rand de buget.

Andra Petrescu

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentFormatia Vexus Cluj Napoca
Articolul următorCati bani dam la nunta?

Cauta furnizori:

Cauta

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here