Cum alegem nasii

1173

Pe cine să punem naşi? Să fie de vârste apropiate cu ale noastre? Să fie mai în vârstă ca să ne sfătuiască? Să fie mai bogaţi, să ne ajute? Să fie naşii de botez? Să fie dintre prietenii noştrii? Sunt doar câteva dintre întrebările la care tinerii însurăţei se gândesc de îndată ce s-au hotărât să facă pasul cel mare. 

Rolul naşilor este unul semnificativ, iar alegerea lor este prima decizie importantă pe care mirii trebuie să o ia împreună. Tradiţia spune că rolul părinţilor spirituali, căci asta reprezintă naşii era foarte important, ei fiind personajele principale la nuntă. Astăzi, în centrul atenţiei stau mirii. Rolul naşilor ţine atât de latura financiară, ei plătind voalul miresei, lumânările şi ceremonia religioasă, dar şi de cea spirituală. Cu timpul s-au mai pierdut din obiceiuri, însă naşii erau cei ce îi îndrumau pe tineri în viaţa familială, îi sfătuiau atunci când aveau conflicte etc.

Chiar dacă hotărâţi să vă alegeţi naşii în funcţie de prietenia voastră cu aceştia, în funcţie de interese sau preocupări comune, alegerea lor nu este întâmplătoare. Recomandarea noastră este să fiţi foarte atenţi când faceţi această propunere şi mai ales, cui. Conform dogmei ortodoxe, naşii sunt martori ai promisiunilor făcute de viitorii soţi unul faţă de celălalt şi ai trăiniciei legăturii lor pentru tot restul vieţii. Cu toate că în unele cazuri, mirii aleg să le fie naşi un cuplu care nu este căsătorit, tradiţia spune că aceştia trebuie să fie o familie în faţa lui Dumnezeu, adică să fie cununaţi religios.

Semnificaţia şi rolul naşilor în zilele noastre a mers atât de departe, încât am putea spune cu uşurinţă că trendul în materie de naşi este să fie cât mai bine văzuţi în comunitate. Altfel spus, naşii trebuie să-şi aducă pe lângă contribuţia materială la nuntă, şi una de imagine. Dă bine să spuneţi că naşii voştrii sunt şefi de bancă, oameni de afaceri sau vedete, nu-i aşa? Cu siguranţă, însă, nu dă bine să mai adăugaţi şi că naşii abia că au mai dat un telefon de când v-au cununat sau că au uitat zilele voastre de naştere. Nu credem că vă doriţi nişte naşi faţă de care să nu vă simţiţi apropiaţi şi la care veţi merge din obligaţie de două ori pe an.

Alături de cele menţionate mai sus, vă propunem 3 sfaturi de care să ţineţi cont atunci când vreţi să luaţi decizia corectă în alegerea naşilor de cununie:

  • Sugestii. Discutaţi cu cei apropiaţi şi luaţi în vedere fiecare propunere cu avantajele şi dezavantajele ei.
  • Gradul de apropiere. Gândiţi-vă cât de apropiaţi vă simţiţi alături de cei pe care vreţi să-i aveţi ca naşi.
  • Financiar. Încercaţi să lăsaţi pe cât posibil deoparte criteriul “financiar”. Cu siguranţă e important ca naşii să poată deveni sprijin financiar în caz de nevoie, însă nu vă bazaţi prea tare pe acest crietriu. Mai important este să aveţi în naşi un suport moral, care să vă spijine mereu şi să nu vă refuze niciodată.

În final, gândiţi-vă la viitorii naşi ca la următoarele persoane dragi, după cei care v-au dat viaţă şi cu siguranţă veţi face alegerea potrivită!

Vrajmasu Cristina

 

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentTradiţii si obiceiuri la români.Peţitul.
Articolul următorNunta si sarbatoarea nuntii in satele romanesti

Cauta furnizori:

Cauta

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here