Furatul miresei

1192

”Doamnelor şi domnilor, s-a furat mireasa!” Cu siguranţă la fiecare nuntă auzim acest anunţ. În următoarele rânduri ne-am propus să vă vorbim despre cunoscutul obicei, furatul miresei, întâlnit unde altundeva, decât la nuntă!

Poporul român este un popor vesel şi uneori pus pe şotii. Astfel se explică păstrarea acestui obicei ale cărui origini sunt neclare. Furatul miresei este un obicei stravechi la români, încât nici măcar nu se mai ştie nici cum s-a născut această tradiţie. Cert este că în zilele noatre, furatul miresei este nelipsit de la nunţi. Mai mult, s-a mers atât de departe, încât uneori se practică şi furatul mirelui!

Dar să revenim la furatul miresei. Se presupune că mirele nu trebuie să aiba ochi decât pentru mireasa lui. Drept urmare, unii profită de neatenţia mirelui şi fură mireasa. Mirele este dator să o caute sau să o răscumpere. În unele zone, răpitorii au datoria de a nu lăsa mireasa pe jos, ea trebuie purtată numai în braţe. Întreaga tradiţie există pentru ca mirele să realizeze şi să demonstreze cât de mult îi duce lipsa miresei şi, la un nivel mai profound, că femeia nu trebuie să lipsească din viaţa niciunui bărbat.

Cine fură mireasa?

De regulă, mireasa este furată de cavalerul de onoare. Însă, nu numai cavalerul de onoare o poate fura, ci orice bărbat care are iniţiativă. Alegerea locului unde este dusă mireasa nu prea depinde de ea, dar frumos ar fi să fie întrebată dacă are vreun loc preferat unde vrea să fie dusă. Bineînţeles, în afară de propia nuntă, cel puţin până la răscumpărare!

Unde să duceţi mireasa?

Dacă aveţi de gând să furaţi mireasa, probabil că ştiţi unde vreţi să o duceţi. Majoritatea celor care fură mireasa o duc într-un club, la un show de karaoke, la o plimbare prin oraş cu limuzina sau cu o maşină decapotabilă, la o altă nuntă, ori într-un loc preferat de aceasta.

Cine plăteşte răscumpărarea?

Ca o dovadă că mireasa a fost furată, i se aduce mirelui un pantof al acesteia. Câteodată mirele este păcălit şi i se aduce o mireasă deghizată, pentru a testa dacă îşi recunoaşte sau nu aleasa inimii. De aici încolo încep negocierile. De reţinut că, în unele regiuni, dacă mireasa a fost furată până la ora 24:00 datoria o va plăti naşul, dacă a fost furată după această oră mirele este cel care va plăti. De multe ori, spre hazul invitaţilor mirele nu scapă prea uşor şi este pus să îndeplinească anumite sarcini, deseori stânjenitoare.

La nivel simbolic, nu plata în sine contează, ci dorinţa mirelui de a fi alături de mireasa lui pentru totdeauna.

Alternative la furatul miresei

În locul miresei la unele nunţi se fură, mirele! Un alt obicei care poate fi folosit ca alternativă la furatul miresei este doar furatul pantofului acesteia. Însă, răscumpărarea nu va mai fi la fel de spectaculoasă.

Dezavantajele tradiţiei

Cum era de aşteptat, nu toate miresele vor să fie furate. De cealaltă parte, pentru a-şi răscumpăra aleasa inimii, nu de puţine ori, mirelui i se cer tot felul de sarcinici ridicole, care-l stânjenesc. Iar dacă mireasa este reţinută prea mult, invitaţii încep să se plictisească şi petrecera tinde să se spargă.

Vrajmasu Cristina

 

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentPrintesele Suzanne Neville
Articolul următorNunta retro – pentru o mireasa nonconformista

Cauta furnizori:

Cauta

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here