Martisorul, traditie si legenda

665

Legenda spune ca pe data de 1 martie, martisorul se daruia fetelor si baietilor, copiilor si tinerilor deopotriva inainte de rasaritul soarelui. Snurul de martisor, care era alcatuit din doua fire de lana rasucite, obicei care se mai foloseste si la albanezi, colorate in alb si rosu, reprezinta contrariile: vara-iarna, caldura-frig, lumina-intuneric, semnificand totodata si apropierea primaverii si al revenirii la viata. 

Exista multe legende populare in ceea ce priveste acest simbol al martisorului si al snurului in special, insa acestea se pierd in timp. Unele dintre ele ne spun ca initial martisorul era o moneda, de aur sau argint, metale simbolizand puritatea si bunastrea. Moneda era legata cu un snur la mana sau purtat in piept sau la par tinand-ul pana la venirea primaverii si se credea ca astfel aduce noroc si sanatate. In final snurul martisorului era legat de creanga unui copac. Cu moneda de la snur se cumpara vin rosu, paine si cas proaspat pentru ca purtatorii simbolului de primavara sa aiba fata alba precum casul si rumena precum vinul rosul.

Alte legende spun ca martisorul se purta pana cand se aratau primele semne ale primaverii: cantatul cucului, infloritul copacilor sau chiar venitul berzelor. Atunci, martisorul se lega de un pom inflorit, sa aduca noroc sau aruncat in directia de unde veneau pasarile calatoare. El era menit sa protejeze de boli si sa asigure roadele acestuia.

Alte semnificatii ale martisorului sunt date de legendele populare, existand numeroase variante ale mitului Baba Dochia, toate interesante si la fel de frumoase.

Legenda Baba DochiaCapturaţi ecranul complet 05.03.2011 203348

Legenda spune spune ca… “in urma cu foarte multi ani o femeie batrana care se numea Dochia avea o fiica vitrega pe care o ura. Intr-o zi de iarna cumplita Dochia i-a dat o haina foarte murdara cerandu-i sa o spele la rau pana devine alba ca zapada. Tanara fata a spalat-o mult timp, dar pe cat o spala ea mai tare, pe atat devenea haina mai neagra! Atunci a aparut un barbat care se numea Martisor si a intrebat-o de ce plange. Ea i-a povestit ce i s-a intamplat. Atunci Martisor i-a spus ca poseda o putere magica si i-a oferit o floare rosie si alba si a indemnat-o sa mai spele inca o data vesmantul si apoi sa se intoarca acasa. Cand a ajuns fata acasa panza era alba ca si neaua. Batranei Dochia nu i-a venit sa isi creada ochilor. Nu ar fi crezut ca fiica sa vitrega va reusi sa indeplineasca sarcina. Deodata a vazut floarea din parul fetei.

-De unde o ai? este inca iarna, o intreba batrana.
Batrana crezu ca primavara a revenit si pleca cu turma pe munte. Pe drum vremea era frumoasa, asa ca a renuntat la cojoacele pe care le purta. La sfarsit a fost insa prinsa de burnita. Cand a ajuns in varf i s-a aratat Martisor:
-Vezi cat de rau este sa stai in frig si umezeala, tu, cea care ti-ai obligat fiica sa spele iarna hainele la rau.? a grait el.
Apoi a disparut.Dochia a inghetat impreuna cu oile sale, transformandu-se, conform legendei, in stana de piatra.

Traditiile de martisor sunt diferite in fiecare zona geografica a tarii, astfel, bihorenii credeau ca insasi apa de ploaie adunata de 1 Martie sau din “zilele babelor” te face frumos si sanatos,In Banat,datina spune ca fetele sa adune stropii de apa sau nea de pe frunzele fragilor din padure, sa se spele pe obrajori rostind descantecul de dragoste al drogobetelui: “Floare de fraga/ Din luna lui Mart/La toata lumea sa fiu draga / Uraciunile sa le desparti”.

Chiar daca semnificatia martisorului a ramas aceeasi de-a lungul timpului, forma acestuia s-a schimbat in timp. Astazi, valoarea martisorului incepe sa fie data doar de creatia artistica. Se confectioneaza din orice si poate sa semnifice orice, acestei fundite i se mai adauga si alte simboluri ale norocului: potcoava, cosar, trifoi cu patru foi sau chiar si inima.

Oamenii ofera de 1 Martie martisoare celor pe care ii iubesc, ca simbol al respectului si admiratie si stima pentru persoanele dragi.

 

 

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentTarguri de nunta in 2013
Articolul următorPantofi de mireasa Benjamin Adams

Cauta furnizori:

Cauta

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here