Noul Cod civil schimbă regulile căsătoriei

884

Noul Cod civil schimbă regulile căsătoriei

De la 1 octombrie intră în vigoarea Noul Cod Civil. Potrivit noilor prevederi, infidelitatea va fi platită scump de soți, contractele prenupțiale vor putea fi modificate în timpul căsătoriei iar partenerul înșelat va avea dreptul la despăgubiri.


Pentru prima dată Codul Civil aduce reglementări si pentru logodnă. Potrivit art. 283, logodna este promisiunea reciprocă de a încheia căsătoria.  Încheierea logodnei nu este  supusă nici unei formalități. Mare atenției, noul cod aduce noutăți și în cazul în care unul dintre logodnici rupe logodna în mod abuziv. Acesta va fi obligat să plătescă despăgubiri pentru cheltuielile făcute sau contractate în vederea căsătoriei, în măsura în care au fost potrivite cu împrejurările, precum și pentru orice alte prejudicii cauzate.

Infidelitatea, plătită scump

Infidelitatea va fi platită scump de soți, în cazul în care  tribunalul decide că motivul desfacerii căsătoriei  este culpa exclusivă. Aceasta include: infidelitatea unuia dintre soți, părăsirea nejustificată a domiciliului, acte de violență morală sau fizică, consumul excesiv de băutură alcoolică, existența altor nepotriviri de ordin fiziologic etc.   Prestația compensatorie poate fi stabilită fie în bani, sub forma unei sume globale sau a unei rente viagere, fie în natură, sub forma unor bunuri mobile sau imobile. Trebuie știut că plățile compensatorii în caz de divorț , pot fi acordate abia după 20 de ani de căsnicie.

Fără contracte prenupțiale

Din octombie, nu mai putem vorbi despre contracte prenupțiale ci de convenții matrimoniale. Diferența este că acestea pot fi modificate și în timpul căsătoriei. În cazul în care se consideră că unul dintre soți pune în pericol interesele patrimoniale ale familiei, separația de bunuri poate fi pronunțată în instanța dacă unul dintre soți înaintează o cerere în acest sens. Convențiile matrimoniale reglementează și bunurile pe care un soț le poate prelua după decesul celuilalt fără plată, înainte de partajul moștenirii.

Oana Ciucă

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentFormatia Vexus Cluj Napoca
Articolul următorCati bani dam la nunta?

Cauta furnizori:

Cauta

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here