Cum se impart cheltuielile unei nunti

4277

În momentul în care ne-am găsit sufletul pereche, ne dorim să ne petrecem restul vieţii împreună. Ne facem planuri, vise alături de persona iubită, ne dorim să ne căsătorim. Mai devreme sau mai târziu, ajungem să ne dăm seama că o nuntă implică şi o investiţie, deloc neglijabilă. Cum probabil era de aşteptat şi cum s-a întâmplat deja în cazul tradiţiilor şi obiceiurilor de la nuntă, acestea ne mai fiind respectate cu stricteţe ca pe vremuri, finanţarea unei nunţi s-a schimbat şi ea.

În prezent, nu mai este o regulă cine plăteşte pentru nuntă. De fapt, în multe cazuri, mirii îşi plătesc singuri toate cheltuielile cu nunta. Iar dacă analizăm un pic, acest lucru este unul foarte înţelept. De ce? Simplu. Se evită astfel orice fel de discuţii ulterioare şi cei doi pot lua singuri decizii în legătură cu organizarea nunţii. Scapă de obligaţia de a-i mulţumi şi pe ceilalţi, doar pentru că au pus bani pentru locaţie sau alte cheltuieli ale nunţii lor.

Bineînţeles că sunt cazuri în care cei doi, aflaţi la început de drum nu îşi permit să suporte toate cheltuielile şi apelează la cei dragi pentru a-i susţine şi a le fi alături. În acest caz, recomandarea noastră este ca atât familia mirelui, cât şi a miresei să achite jumătate din suma totală pentru nuntă. Se evită astfel discuţii de genul: „ai mei au dat mai mult, ei ar trebui să aleagă”, „ai tăi oricum nu au contribuit cu cine ştie ce” şi alte afirmaţii răutăcioase.

Fie că vă faceţi singuri nunta, fie că vă mai ajută şi cei dragi, iată o listă cu cine şi ce ar trebui să plătească la nunta voastră, conform tradiţiei:

Mireasa plăteşte, în general, pentru verigheta mirelui, cazarea invitaţilor ei din alte oraşe, petrecerea şi cadourile pentru domnişoarele de onoare, un cadou de nuntă pentru viitorul ei soţ.

Mirele este şi el bun de plată. Intră în atribuţiile lui plata inelului de logodnă şi a verighetei miresei. De asemenea, trebuie să plătească taxele pentru certificatul de căsătorie sau alte documente. Tot el plăteşte luna de miere, un cadou pentru viitoarea lui soţie, dar şi cazarea pentru invitaţii lui din alte oraşe, taxa de biserică şi transportul.

Părinţii mirelui plătesc pentru rochia miresei şi costumul mirelui, buchetul naşei, buchetul de flori al miresei de la cununia civilă, cadourile pentru preoţi. Tot ei ar trebui să plătească şi cina dinainte de nuntă şi/sau masa de după nuntă, alte aranjamente cum ar fi bănuţii, bomboanele de la ieşirea din biserică, fotograful, operatorul video. De asemenea, ei dau un cadou substanţial cuplului.

Părinţii miresei plătesc, de obicei, pentru restul. Această responsabilitate vine din vechea tradiţie a zestrei. Ei sunt cei care plătesc muzica, florile, petrecerea, mâncarea, locaţia. Şi la fel ca şi părinţii mirelui, dau cuplului un cadou substanţial.

Naşii au şi ei un rol destul de important, cum bine ştiţi, aceştia fiind personajele principale în trecut, nu mirii. Naşii sunt cei care trebuie să plătească lumânările de nuntă, voalul, coroniţa şi baticul miresei, floarea mirelui, buchetul miresei.

Vrajmasu Cristina

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentTraditiile si obiceiurile de nunta din zona Moldovei
Articolul următorTraditii si obiceiuri nunta pe glob

Cauta furnizori:

Cauta

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here