Traditiile si obiceiurile de nunta din zona Moldovei

738

Cu  totii ne dorim sa avem o nunta ca-n povesti. Multi dintre noi opteaza pentru o nunta la cort. Altii, au nevoie de comfortul unui restaurant. In continuare veti afla care sunt cele mai importante traditii de nunta din zona Moldovei care s-au pastrat si pana astazi, indiferent de locul in care se desfasoara nunta.

Exista obiceiuri pagane precum furatul miresei sau dansul gainii si religioase, slujba propriu-zisa . Furatul miresei, obicei stravechi, s-a pastrat la majoritatea nuntilor pana in zilele noastre. Uneori, unul dintre cei care fura mireasa se deghizeaza in mireasa spre amuzamentul nuntasilor pentru a cere rascumpararea. Daca despre obiceiurile pagane s-a tot vorbit, multi dintre viitorii miri nu stiu semnificatia pasilor din slujba religioasa.

In ceea ce priveste ritualurile religioase, slujba de la biserica s-a pastrat la fel pana in zilele noastre. Pentru ca cununia religioasa sa aiba loc este nevoie de nasi. Acestia sunt considerati parintii sipirtuali ai tinerilor casatoriti. Ei trebuie sa fie un exemplu demn de urmat, ii sfatuiasca pe tinerii casatoriti si sa ii indrume atunci cand au nevoie. La biserica nasa sta de partea miresei iar nasul de partea mirelui si impreuna cu preotul aseaza coroanele pe capul mirilor. Semnificatia cununiilor este accea ca Hristos il face imparat pe mire. Femeia si barbatul se bucura din acel moment de acelasi har. Ei sunt cununati ca imparati pentru ca in istorie Patriarhul este cel care il ungea pe Imparat, ca semn al binecuvantarii lui Dumnezeu.

Primul dans al mirilor este cel din biserica. Acesta semnifica bucuria impreunarii in familie alaturi de Hristos si marturisirea iubirii in fata bisericii. Acest obicei isi are originile in Noul Testament la nunta din Cana Galileii. Mirii sunt egali unul in fata celuilalt si amandoi se supun cuvantului Evangheliei.

Dupa ce li s-a pus mirilor cununiile pe cap, acestora li sa da sa guste de trei ori dintr-un pocal cu vin, care semnifica sangele Domnului si apoi din miere, care semnifica dulceata lumii. Nasii gusta alaturi de miri din aceste doua bucate pentru a porni la drum impreuna cu mirii.

Mirele si mireasa trebuie sa mearga sa se inchine si vor face acest lucru pentru prima oara impreuna, ca familie binecuvantata de biserica.

Botezatu Cristina

 

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentNunta si sarbatoarea nuntii in satele romanesti
Articolul următorCum se impart cheltuielile unei nunti

Cauta furnizori:

Cauta

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here