Istoria voalului miresei

2224

Probabil că v-aţi întrebat ce reprezintă voalul miresei şi de unde vine acest obicei, care este semnificaţia lui? Sau poate că vi se pare ceva firesc, ceva care nu poate lipsi din ţinuta miresei.

Ei bine, originile voalului sunt mai vechi decât vă imaginaţi şi anume din vremea Romei Antice. Cel puţin aşa susţin unele variante. Semnificaţia lui era una mistică. Prin purtarea voalului, femeia îşi ascundea chipul de spiritele rele. Astăzi, voalul este un element ce întregeşte ţinuta miresei şi are rolul de a scoate în evidenţă frumuseţea chipului celei care îl poartă.

Purtat încă din secolul al XIII-lea ca simbol al purităţii, voalul a conferit dintodeauna eleganţă şi rafinament miresei. Istoria voalului de mireasă cunoaşte atâtea tradiţii câte culturi sunt şi tot atâtea interpretări. Una dintre interpretările comune pe care o găsim în mai multe culturi, leagă semnificaţia voalului în ziua nunţii, de protejarea miresei de spiritele rele. Se spune că voalul a fost introdus în Roma Antică, iar oamenii din acea perioadă credeau că spiritele rele sunt atrase de mireasă aşa că îi acopereau faţa cu un voal pentru a-i ascunde chipul, astfel încât spiritele rele să fie dezorientate. voalul miresei

În perioada medievală, voalul era folosit pentru a proteja mireasa de ochiul răului, dar era şi un simbol al purităţii, castităţii şi al modestiei. Dacă nu ştiaţi până acum de ce mirele are onoarea de a ridica voalul miresei de pe faţă şi mai ales, de ce el şi nu altcineva? Aflaţi că acest drept este unul destinat exclusiv mirelui, şi simbolizează autoritatea bărbatului asupra femeii.

Există şi o altă semnificaţie a voalului miresei, nu la fel de mistică, ca cele de mai sus. Mai exact, voalul miresei era un detaliu important în ducerea la bun sfârşit a unei nunţi aranjate. În vremurile trecute mirii negociau mâna viitoarei mirese cu tatăl fetei, iar aceştia puteau să-şi vadă viitoarea soţie numai după ceromonie. Toate acestea pentru ca mirele să nu cumva să se răzgândească şi înţelegerea să cadă. Aşadar, după ceremonie, când voalul era ridicat pentru ca mirele să vadă chipul miresei, era prea târziu să se răzgândească, indiferent ce găsea sub acoperământ.

Femeile care se mărită a doua oară, nu trebuie să poarte voal, mai ales unul alb. Este o altă tradiţie de care se ţinea cont, în trecut.

De la spirte rele până la nunţi aranjate şi alte semnificaţii ale voalului miresei, astăzi acesta a ajuns chiar să lipsească din ţinuta miresei. Semnificaţia purtării voalului s-a schimbat, iar cele care aleg să-l poarte o fac mai mult simbolic, pentru că face parte din ţinută. Oricare ar fi semnificaţia acestuia sau orice motiv aveţi să purtaţi voal, acesta aduce o notă de mister şi de eleganţă atitudinii miresei.

Vrajmasu Cristina

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentCocarde de nunta
Articolul următorBijuteriile miresei

Cauta furnizori:

Cauta

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here